A februárban kitört orosz-ukrán háború miatt, a kezdeti csapásoktól eltelt idő óta tömegek veszítették el, vagy hagyták hátra az otthonaikat. A többség pénz és biztos megélhetés ígérete nélkül vágott neki az útnak, majd érkezett meg egy számára teljesen idegen országba. A menekülteknek és családtagjaiknak a különféle segélyszervezetek, civil összefogások igyekeztek minél hamarabb szállást találni. Ezek a segítő szándékú emberek az élelmezésben, az adományok beszerzésében, valamint azok szétosztásában is aktívan részt vettek. Néhány személy azonban a gyors meggazdagodást látta meg a szerencsétlen helyzetben. Megkörnyékezték, majd beszervezték a kilátástalan körülmények közé csöppent ukrán hölgyeket.

Rejtett célzatú társkereső hirdetések

Pár hónapja Angliában érdesek reklámokra figyeltek fel az ottani hatóságok munkatársai. Habár a társkereső hirdetések egyáltalán nem számítanak illegálisnak, ezekben a promóciókban mégis volt valami furcsa és meglepő. A szöveg mindegyik esetében arról szólt, hogy egy magányos ukrán lány keres társat magának az egyedüllét fájdalmainak enyhítésére. A képeken pedig rendszerint nagyon lenge, szinte áttetsző és sokat mutató öltözetben lefotózott hölgyek voltak láthatók. A hatóságok nem késlekedtek, amint lehetett, leszedették és letiltották a társkereső oldalak ilyen jellegű hirdetéseit. Az ügy hátterében azonban egy súlyosabb probléma körvonalai rajzolódnak ki.

Valamikor április tájékán az ENSZ menekültekkel foglalkozó intézménye már olyan jelentéseket készített, amelyekben ukrán nők erőszakos kizsákmányolásáról számolnak be. A dokumentumok rávilágítanak ezen hölgyek kiszolgáltatott helyzetére és az ebből adódó veszélyekre. Sokakat fizikailag és szexuálisan is bántalmaztak, de csak kevesen mertek tényleges segítséget kérni.

A reklámok betiltása jó út, de korántsem az a megoldás, amire valójában szükség lenne. Egyre többen tartanák célszerűnek a kiterjedtebb tájékoztatást, akár a hatóságok, akár a civil szervezetek részéről, hogy elejét lehessen venni a menekült nők elleni erőszaknak.