Ha a kutyád gyakran könyörög, hogy megkóstolhassa amit főztél, esetleg állandóan a hűtőszekrényedet bámulja vagy ha pl. étkezéskor kényelmesen a közeledben helyezkedik el és nagy könyörgő tekintettel bámul rád … akkor ilyen helyzetekben biztosan elgondolkoztál már azon, hogy kicsit megvariáld az étkezéseit és a szokásos helyett valami újdonságot adjál neki. Viszont ne kövesd el azt a hibát amit nagyon sokan megcsinálnak, hogy az eredetileg emberi fogyasztásra szánt termékekből gondolkodás nélkül mindent odaadnak a kutyának is.

Ha szeretnéd változatosabbá tenni a kutyád hétköznapi ételeit, akkor mutatunk pár olyan eredetileg az emberi fogyasztásra szánt ételt, amit bátran adhatsz a négylábú barátodnak az állatorvos szerint is.

Hering

A főtt hering az esszenciális zsírsavak (EFA) csodálatos forrása. Az EFA-k jótékony hatással lehetnek a bőr és a szőrzet állapotára, és úgy gondolják, hogy az ízületi gyulladásban szenvedő háziállatoknak is jót tesznek. A hering nem csak nagyon nagy mennyiségben tartalmazza ezeket az egészséges zsírsavakat, de emellett alacsony kalóriatartalmú, magas fehérjetartalmú eledel is, így kutyája bűntudat nélkül nassolhat!

Viszont fontos hogy a halat mindig jól főzd meg, mert a nyers hal olyan természetes enzimeket tartalmaz, amelyek csökkenthetik a kutyád B vitamin háztartását és e mellett persze a szálkákra is oda kell figyelni. A kutyák közel sem rágják meg annyira a húst, mint azt mi szoktuk úgyhogy 1-1 kósza, nagyobb szálka bizony gondot jelenthet a számára.

Tök

A tök egy ízletes zöldség, amely nagyon magas béta-karotin-tartalmú, ami jótékonyan hat a látásra. Egy gyakran használt, szórakoztató változat a spagettitök, amelyet rizs vagy tészta helyettesítésére aprítanak fel (nagyszerű gabonamentes megoldás). A kutyáknak önmagában a tök íze sem biztos, hogy tetszik, ezért próbálj meg egykis mennyiséget keverni a szokásos eledeléhez, hogy egy extra kis csemegét vigyen be a vitaminok és rostok növelésére.

Ha bármilyen típusú sütőtökkel eteted a kutyádat, tartsd szem előtt, hogy a főtt sütőtök könnyebben emészthető, és hogy a héját és a magokat előzetesen el kell távolítani.

Tésztafélék

A sima, főtt tészták, például a penne vagy a tortellini nagyszerű csemege. Amíg a kutyád nem glutén- vagy búzaallergiás, a tészta jó választás, mert általában nagyon egyszerű összetevőkből készül, mint a liszt, a víz és a tojás, amelyek mind jót tesznek az ebeknek. Mivel a tészta magas szénhidráttartalmú, mértékkel szabad csak adagolni, hogy a kalóriatartalom alacsony maradjon, és a kutya egészséges testsúlyát megtartsa. Ne akard, hogy a kutyád a lábak használata helyett guruljon!

Csirkehúsleves

Az alacsony nátriumtartalmú, házi készítésű csirkeleves nagyszerű extra bónusz lehet, amelyet hozzáadhatsz a kutyád rendes étkezéséhez, vagy összekeverhető a kutyakajával, és lefagyasztható egy edényképben, hogy hosszan tartó finomságot spájzolj be számára. A húsleves tápláló, kiváló ásványi anyagforrás, amely segíthet a kutyáknak jobban érezni magukat, ha betegek, és glicint tartalmaz, amely nagyszerűen méregteleníti a májat.

Tonhal

A kutyák biztonságosan ehetik a tonhalat nyers és főtt formában egyaránt, de a tonhalat nagyon kis mennyiségben kell adni, és az adagokat a kutya testsúlyához kell igazítanod, mivel magas a higanytartalma. Győződj meg róla, hogy a tonhalból előzetesen eltávolították az összes szálkát, és hogy a hal nem fűszerezett. Ha tonhalkonzervvel szeretnéd etetni a kutyád, győződj meg róla, hogy a tonhal vízben volt tárolva és nem olajban, mert utóbbi feleslegesen sok kalóriát ad hozzá.

Ha legközelebb tonhalas szendvicset készítesz, tegyél félre egy keveset a kutyádnak, add a vizet (nem az olajat) a rendes ételéhez, vagy add a tonhallevet a következő adag kutyasüteményhez. 🙂

Sajt

A legtöbb kutya kedvence, a sajt kiváló kalcium- és fehérjeforrás. Mivel a kutyák iszonyatosan szeretik a sajtot (de tényleg, még egyet sem láttam mely nem zabálta volna akár kétpofára), ez az egyik leggyakoribb megoldás, hogy például a kutyádnak odacsempészd a gyógyszer vagy például a sajt kiváló motivációs megoldás a kiképzés közben is.

Bár a sajt sok szempontból előnyös, a sajtnak nagyon magas a zsír- és nátriumtartalma, és a túl sok belőle káros lehet a kutya testsúlyára, és olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint a hasnyálmirigy-gyulladás. Szóval ha egyet tanácsolhatnék csak, az az lenne hogy a sajttal bánj ésszel a kutyád esetében. Ha rendszeres adsz neki ilyen jellegű tejterméket, akkor válaszd az alacsony zsírtartalmú és nátriumszegény sajtokat. Ha még soha nem etetted kutyáját sajttal, de most szeretnéd, kezdetben adj nagyon kis adagot, arra az esetre, ha a kutya laktózérzékeny, és figyelje a gyomorpanaszok tüneteit. Lakásban tartott kutyák esetében ez különösen ajánlott.