Kölyökkutyát szülni hihetetlenül izgalmas és egyben fárasztó is egy kutyus számára. Vemhes kutyájának a legnagyobb gondot a táplálkozási igényeinek kielégítése jelenti. Az egészséges táplálkozás kényelmessé teszi a kutya vemhességének és születésének időtartamát. Először is Önnek mint kutyatulajdonosnak tisztában kell lennie a kutyavemhesség jeleivel.

Kutyatulajdonosként valószínűleg csodálatosan érzi magát szőrös barátja ezen aranyos apró kölykei miatt. De az anyakutyának kemény munka lesz a pocakjában lévő kicsik, a szülés és a csintalan alom gondozása. Mit kell tennie, hogy átsegítse kutyatársát a vemhességen? Nagyon fontos, hogy a kutyának adott eledel minden szükséges tápanyagot tartalmazzon. Mind az anyaállat, mind a kölykei megfelelő mennyiségű energiához jutnak a kiegyensúlyozott étrenddel.

Tudjuk, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás a kulcsa kutyabarátja egészséges életének.  Kutyája élete során a táplálékot nem tarthatja egyformán, mivel a vemhes kutya tápanyagszükséglete eltér a szoptatós és a nem vemhes kutyáéhoz képest. Nézzünk meg néhány általános táplálási ajánlást vemhes kutyák számára.

A vemhes kutya energiaszükséglete eltér a nem vemhes felnőtt kutyáéhoz képest

A vemhesség 9 hete kihívást jelent a szuka kutya számára. Hatalmas táplálkozási nyomással kell szembenéznie. A kutya energiaszükséglete megnő a vemhesség alatt. Ebben a tekintetben a teljes értékű és tápláló étrend rendkívül fontos a vemhes kutya egészségének megőrzésében. Az állatorvosok azt javasolják a kutyatulajdonosoknak, hogy a vemhesség alatt magas energiatartalmú, megfelelő szénhidrát-, fehérje- és zsírtartalmú étrendet adjanak kutyájuknak.

Vemhesség alatt csak néhány hiteles gyártó által gyártott, prémium minőségű kutyatápban bízhat. Ezek a tápok összehasonlíthatatlanok a nem vemhes kutyákkal etetett házi készítésű tápokkal. Mivel a házi készítésű tápok nem biztosítják a vemhes kutya számára szükséges tápanyag- és energiaszint megfelelő egyensúlyát. Ráadásul ezek a tápok csak akkor működhetnek jól a nem vemhes kutyák számára, ha vitaminokkal és ásványi anyagokkal egészítik ki őket. Kutyájának nagy mennyiségű házi készítésű eledelre van szüksége, ha elkezdi etetni vele vemhes kutyáját.

A vemhes kutyák energiaszükséglete általában megnő, ahogy az állat idővel hízik. A vemhes kutya táplálékfelvétele a vemhesség végéig a normálisnál 25-50%-kal nő. A felnőtt kutyák számára összeállított eledelek remekül megfelelnek a szokásos étrendnek, de nem hatékonyak a vemhesség alatt. Különösen, ha kutyája nagy almot vár, energiaszükséglete a szokásosnál sokkal nagyobb lesz.

A kutya energiaszükségletét meghatározó tényezők:

 • A kutya fizikai állapota (elhízott vagy nem elhízott).
 • Bármilyen más egészségügyi probléma befolyásolhatja kutyája táplálkozási szükségleteit a vemhesség alatt
 • A kölykök száma (nagy alom vagy kis alom)
 • A kutya fajtája (az óriás kutyafajtáknak több energiára van szükségük, mint a kis fajtáknak).

Vemhes kutya etetése kölyökkutyatápszerrel

Ha optimális takarmányt keres kutyája számára a vemhesség alatt, a kölyökkutyatáp ebben a tekintetben felülmúlhatatlan. A több energia és a fehérje a vemhes kutya végső követelménye, mindkettő jelen van a jó minőségű kölyökkutyatápban.

Ha vemhes kutyáját kölyökkutyatáppal eteti, az biztosítja azt a táplálkozási támogatást, amelyre kutyájának szüksége van a vemhesség alatt és után. A kölyökkutyatápok rendkívül gazdagok alapvető tápanyagokban, és több energiát biztosítanak, mint a felnőttek számára összeállított eledelek. Ráadásul könnyebben emészthető. Fontos, hogy a következő szempontokat tartsa szem előtt, amikor vemhes kutyákat kölyökkutyatáp tápszerrel etet.

 • Ha a vemhesség 3-4. hetétől kezdve kölyökkutyáknak szánt tápszerrel eteti kutyáját, az segít neki erőben maradni, és az anyatejen keresztül alapvető tápanyagokat ad át a kölyköknek.
 • A kölyökkutyatáp tápanyagdúsabb, így könnyebben átjut az anya csökkent gyomortérfogatán.
 • A kölyökkutyatáp etetése magasabb energia- és fehérjetartalommal jár, valamint bizonyos vitaminok és ásványi anyagok, köztük kalcium és foszfor tekintetében, mint a felnőtt kutyatápoké. Mindezek a tápanyagok fontosak ahhoz, hogy támogassák kutyáját a vemhesség utolsó szakaszában, és segítsék a kölykök fejlődéséhez szükséges tápanyagok biztosítását.
 • Kutyája számára a fajta méretének megfelelően kell kiválasztania a jól emészthető kölyökkutyatápot, mivel az olyan kistestű kutyafajták, mint a csivava, kis fajtájú kölyökkutyatápot kapnak. Ellentétben a nagytestű kutyákkal szemben mint például a német dog, bernáthegyi kutya, újfundlandi kutya, vagy a Leonbergi.
 • Miután átállította kutyája étrendjét kölyökkutyatápra, fokozatosan növelje a mennyiséget, hogy kutyája hozzászokjon ehhez a táplálékhoz. A kölyökkutyatáp mennyiségét a kutya súlyával arányosan kell növelni. Egy hüvelykujjszabály szerint a vemhes kutyának a szülésig minden következő héten 10%-kal több energiára van szüksége.

Vitamin- és ásványi anyag pótlás a terhesség alatt

Ha vemhes kutyáját teljes értékű táplálékkal eteti, akkor nincs szükség vitamin- és ásványianyag-kiegészítésre. Ez alól csak akkor lehet kivétel, ha a következő problémákkal kell szembenéznie:

 • Éhséghiány
 • Lustaság
 • Tompa szőrzet

A kiegészítők túlzott használata káros lehet szőrös barátjára. A kalcium túlzott pótlása például számos normális funkciót elnyomhat a szervezetében. Ezért a táplálékkiegészítőket mindig az állatorvos ajánlása után használja vemhes kutyája számára.

Ne hagyja figyelmen kívül kutyája étrendjét a tenyésztés előtt

 • Sok kutyatulajdonos nem veszi figyelembe kedvence egészséges étrendjét, mielőtt a tenyésztésen gondolkodna.
 • A tenyésztés csak egészséges kutyák esetében engedélyezhető.
 • Gondoskodjon arról, hogy vemhes kutyája mindig könnyen hozzáférjen sok friss és tiszta ivóvízhez, hogy hidratált maradjon, különösen akkor, ha száraz tápszerrel táplálják.
 • Mind az elhízott, mind az alulsúlyos kutyák nem tudják jól kihordani a vemhességet, ami vetéléshez vezet.
 • A tenyészkutyáknak az állatorvos ajánlása szerint kiegyensúlyozott étrendet kell biztosítani. Ez teszi a kutya tenyészciklusát hatékonnyá, és a potenciális anyuka egészséges kölyköket tud majd adni.