Amennyiben otthon vagy a műszaki dolgokban, bizonyára nem fog majd ki rajtad a bicikli karbantartása sem. Amennyiben rendszeresen biciklizel nem árt néha karbantartást végezni a hőn szeretett kerékpáron. Van pár olyan művelet kerékpárunkon, amely inkább szerelőt igényel, azonban ebben a cikkben bemutatunk néhány olyan, egyszerűbb karbantartási munkát, amelyet te is könnyedén elvégezhetsz, ha megvannak hozzá a szükséges szerszámok, illetve a kellő kedv, türelem és kézügyesség.

Mit kell ellenőriznünk rendszeresen a kerékpárunkon?

Milyen szerszámokra lesz szükség a karbantartás elvégzéséhez? Kelleni fog egy szerszámkészlet, csavarhúzóval és imbuszkulccsal, kettő gumileszedő szerszám, folt készlet, pumpa, pótbelső és lánctisztító készlet, illetve egyes esetekben villáskulcs.

Két-három hetente érdemes ellenőriznünk a gumi nyomását, és ha nem megfelelő, pumpáljuk fel a kereket. Ehhez a művelethez hasznos lehet egy nyomásmérős pumpa, de a gyakorlottabb kerékpárjavítók támaszkodhatnak a megérzésükre. A javasolt érték mountain bike-oknál 3-4 bár, túrabicikliknél 4-5 bár, sima, közúti közlekedésre használt kerékpárok esetén pedig 6-10 bár az ideális érték. A láncolajozást hetente érdemes elvégeznünk, amennyiben rendszeresen használjuk kerékpárunkat. Először tisztítsuk meg a láncot a láncmosó készülékkel, majd fújjuk, vagy csepegtessük rá az olajat. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen olajos a felni és a féktárcsa, mert ebben az esetben tönkre mehet a fékbetét. Az olajozás után töröljük szárazra a láncot egy ronggyal.

A kerékpár tisztítása

Fontos, hogy kerékpárunkat mindig tisztán tartsuk, mert a sár árthat az alkatrészeknek, amellett, hogy esztétikátlan és magunkat is összekoszolhatjuk vele. Amennyiben felnifékes a kerékpárunk, a felnik peremét meg kell tisztítanunk, valamint a fékpofákat is érdemes ezzel egy időben letörölgetni. Eső után mindenképpen takarítsuk le biciklinket, de a legjobb, ha mindig tisztán tartjuk.

Az autóhoz hasonlóan a kerékpároknál is kiemelt fontosságú, hogy minden indulás előtt ellenőrizzük a féket. Amennyiben problémánk van vele, a legjobb, ha szakértő szerelőre bízzuk, bár, ha értünk hozzá, a fékkaron található csavarral mi is állítgathatunk rajta, azonban ez nem könnyű feladat, csak haladó bicikli karbantartóknak ajánljuk. Fontos, hogy cseréljük a fékbetétet, amennyiben az elkopik. Ez valakinél egy szezon, valakinek kettő, attól függ, mennyit használjuk. Amennyiben a fék olajos rendszerű, jobb, ha nem piszkáljuk, mert sokkal bonyolultabb, mint amilyennek tűnik, emellett ne feledjük évente fékolaj cserére is elvinni.