A 2019-es évben kitört, és 2020. évben világjárvánnyá fejlődött Covid 19 szinte az élet minden területére kihatással volt.

Nem történt ez másképp az éjszaki életben sem. Az eddig bárokban dolgozó lányok félve a munkanélküliségtől otthon kezdtek el dolgozni. Nem tehettek mást, hiszen addigi munkahelyüket, a védett és ellenőrzött bárokat be kellett zárni. Nagyon sok lánynak nemcsak saját magát, de a családját is el kellett tartani. Néhányuknak idős szülei voltak, de sokaknak családjuk, gyerekeik, férjük. Olyanok is voltak köztük, akik egyedül tartották el gyermekeiket.

AIDS és a Covid

Eddig a bárokban dolgozó lányoknak csak az AIDS-től kellett rettegniük, most a Corona vírustól is. A lányok mindig viselik a szájmaszkot munkájuk során.

A kritikussá vált helyzetre tekintettel próbálják megkövetelni vendégeiktől a megfelelő védekezést, most kiegészítve azt a szájmaszkkal, lázméréssel és a fertőtlenítő használatával is.

Sajnos sokan vannak a pácienseik között olyanok, akik nem hajlandók a szükséges védőfelszerelések használatára, ezért a lányok veszélyben érzik magukat.

Nemcsak a rettegett betegségektől tartanak, de az életüket is féltik, hiszen soha nem tudhatják, hogy épp kit engednek be az otthonukba. Teljesen más lett most az életük azáltal, hogy kikerültek a viszonylagos védettségből, amit a night club-okban élvezhettek.

Otthoni munkavégzés

Sokan úgy próbálják meg csökkenteni a rájuk leselkedő veszélyt, hogy többen bérelnek egy nagyobb lakást, és ott kínálják szolgáltatásukat. Jobban biztonságban érzik magukat, ha nincsenek egyedül. Azaz ők is áttértek a „home office”-ra.

Azért, hogy munkájuk iránti keresletet megteremtsék, szolgáltatásaikat az Interneten árulják. Azonban azt soha nem tudják, hogy hirdetéseikre kik fognak jelentkezni. Többek között ezért érzik jobban biztonságban magukat, ha többen dolgoznak egy lakásban.

Segítők megjelenése

Mivel a nők kiszolgáltatottsága ilyen nagy mértékű lett, a maffia is megtalálta őket. Próbálnak rájuk telepedni a nem igazán jó szándékú segítők. Felajánlják szolgálataikat, cserébe eltartatják magukat a lányokkal. Tulajdonképpen kizsákmányolják őket, akik semmit nem tudnak tenni ez ellen. Egyes lányok jogvédő szervekhez fordultak, de mivel ők az úgy nevezett szürke zónában tevékenykednek, nincs sok esélyük arra, hogy bármely hivatalos szerv, szervezet kiálljon értük. Számukra még állami támogatás sem jár.

A hatóság megjelenése

A hatóságok egyáltalán nem a lányokat védik, Hiába próbálnak hozzájuk fordulni sérelmükkel, inkább megbírságolják őket.

Szegény lányok kiszolgáltatottsága ezáltal csak fokozódik. A bankoktól sem tudnak hitelt felvenni, mert nem tudnak felmutatni egy legális, bejelentett munkahelyet. Ennek hiányában nem jogosultak kölcsönre sem. Kénytelenek az uzsorásokhoz fordulni, így egy végeláthatatlan spirálba kerültek bele, és nem látják a kiutat.