two gray mice

Mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a patkányoknak nincs helyük ott, ahol mi élünk és dolgozunk, hiszen megrághatják az ételt, a ruházatot, vagyontárgyainkat, kerti szerszámainkat (pl. a locsolótömlőt, a tárolókat, a zsinórokat, a zsákokat stb). Mindemellett arról sem feledkezhetünk meg, hogy több mint 70 különböző, az emberi életre veszélyes betegséget hordozhatnak. 

Számos módszer létezik annak érdekében, hogy elfogjuk és elpusztítsuk őket. Ha sajnáljuk az állatokat és nem akarunk mérget használni, több típusú patkánycsapda áll rendelkezésre, amit a kerti webáruházakból könnyedén megrendelhetünk vagy saját kezűleg is elkészíthetünk.

Így készíthetünk házilag is patkánycsapdát

Viszont a csapda nem mindig teljes megoldás arra, hogy megvédjük a ház körüli dolgokat, például a permetezőgép részeit, az elektromos kábeleket, a zsákokat a patkányok harapdálásaitól, ezért felsorolunk néhány fontos tanácsot, amelyeket betartva örökre megfeledkezhetünk a rágcsálótámadásokról:

  • A csapdához csali kell – erre alkalmas lehet a sajt, túró, kenyér, kolbász, főtt rizs stb. Legyen a lehető legfrissebb és finom illatú, különben a rágcsáló nem meri megközelíteni a patkánycsapdát.
  • Célszerű ott kihelyezni a csapdát, ahol feltételezhetően a legtöbb rágcsáló található. Nézzünk szét az elrejtett zugokban, lyukakban, zsákokban, a locsolótömlő környékén, vagy a rég használt permetezőgépben – a legjobb, ha megtaláljuk a lakhelyet! 
  • Tartsuk szem előtt azt a tényt, hogy a rágcsálók szeretnek tiszta helyeken közlekedni, ezért mindig tiszta ösvényen járnak, ha lehetőség akad rá.
  • A patkánycsapdát nem csupán a kártevők tevékenysége, hanem a mozgástérük csökkentése érdekében is szükséges felszerelni. Gyakran mozognak falak mentén és olyan helyeken, ahol nem jut be fény.
  • A csapdát mindig tisztán kell tartani. Rendszeresen mossuk le hamulúg oldattal vagy hagyományos szódabikarbónával, és mosás után feltétlenül szellőztessük ki.

Ne hagyjuk figyelmen kívül a felsorolt pontokat, különben a patkánycsapda kellemetlen szagot kezd kibocsátani, és taszítani kezdi a patkányokat.