Gyerek korunkban belénk égették, hogy mielőtt elmegyünk lefeküdni, mossuk meg a fogainkat, különben bajuk lesz. Ezt a gondolatot, ahogy egyre idősebbek leszünk és egyre inkább elsajátítjuk a kritikus gondolkodás képességét, megkérdőjelezzük. Egyszer-egyszer kimarad, elfelejtjük, fáradtak vagyunk és azt vesszük észre, hogy mégsem lett semmi baj. Ám ez korán sem olyan biztos.

Reggelente az a fura érzés a fogainkon és nyelvünkön a lepedék, ami több milliárdnyi apró baktériumot foglal magában. Ezek a mikroszkopikus baktériumok villámsebességgel terjednek és közben savat termelnek, ami nem kíméli a fogaink felszínét. Ezt a lepedéket és ezt a savas réteget távolítjuk el fogmosáskor és frissül fel szájüregünk. Ha módunkban áll, próbáljunk elektromos fogkefével fogat mosni, az ugyanis sokkal alaposabban és mélyebben tisztít, mint a hagyományos, manuális fogkefék. Ha kevesebb savas ételt fogyasztunk, mint például kávét, cukros italokat – ételeket, természetesen kevésbé lesznek savasak a fogaink és kevésbé fognak károsodni is, de még így sem vagyunk biztonságban.

Baktériumok a szájban

A szánkban lévő baktériumok egy percig sem kímélnek bennünket és amint csak tehetik munkához látnak. Jobb esetben „csak” fogkövet okoznak, ám ennek eltávolításához is már fogorvosra van szükség. Persze, mondhatjuk rá, hogy nem fáj, de mégis macera és mégis miért ne kerülnénk inkább el, ha megtehetjük? Rosszabb esetben nem fogkövünk alakul ki, hanem szuvas fogunk, amit már nem ilyen egyszerű gyógyítani. Egyes kutatások azonban megkérdőjelezik, hogy kimondottan egészséges-e a lefekvés előtti fogmosás.

Kutatók azt figyelték meg, hogy teljesen mindegy, hogy lefekvés előtt mennyivel mosunk fogat, az egyetlen, ami számít, hogy minden étkezés után tegyük. Az esti fogmosásnál nem az számít, hogy az ágyba kerülés előtt lesz tiszta a fogunk, ez valószínűleg azért alakult így, hogy legyen mihez kötnünk gyerekkorunkban és ne felejtsünk el fogat mosni. A fogmosással nem csak megtisztul a szájüregünk, hanem fel is frissül. Bizonyos ételek után kifejezetten kívánjuk is ezt a frissítő érzést. Összeségében törekedjünk arra, hogy minden étkezés után mossunk fogat, akkor is, ha lusták vagyunk, vagy éppen semmi kedvünk hozzá. Habár semmi kárunk nem származik egyetlen kihagyott vagy halasztott fogmosásból később gondok jelentkezhetnek. Figyeljünk oda az egészségünkre, hiszen csak egy van belőle.