Ha az egészséges növényekről s zöldségekről beszélünk, sok embernek nem feltétlenül a gyömbér jut eszükbe. Ez a gyógynövény világ szerte elismert és sok helyen fűszerként is használják. Tele van A, C, E és B vitaminnal, magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, vasat, cinket és kalciumot is tartalmaz, szóval igazán illik rá a vitaminbomba elnevezés.

Gyomorpanaszokra

A puffadás érzés csökkentésére kitűnő megoldás lehet egy kis gyömbér elfogyasztása. Szélhajtó hatásának köszönhetően hamar csillapítja a felkavarodott gyomor érzését, továbbá az emésztőrendszer izmainak nyugtatására és ellazítására is képes, amivel egyenesen megelőzi a puffadást. Ha egy kiadós nagycsaládi vasárnapi ebéd után egy kis gyömbért elfogyasztunk valamilyen formában, emésztésünk rendkívül meg fogja hálálni.

A gyömbér mangán és kálium tartalma miatt rendkívül jó hatással van a szívre, illetve védi a húgyutakat, az ereket és magát a szívet is. Már régebb óta használják szíverősítőként, hiszen csökkenti a koleszterinszintet és a vérrögök kialakulásának is elejét veszi. A rendszeres gyömbér fogyasztás megakadályozza az éreredetű szívbetegségek kialakulását, így bizonyos kor felett kifejezetten ajánlott fogyasztása.

Influenza ellen

Talán az egyik legismertebb felhasználási módja, a megfázás kikúrálása. Erősíti immunrendszerünket, melynek köszönhetően könnyebben túllendülünk egy-egy meghűlésen. Izzasztó hatásából eredendően természetes gyógyszerként funkcionál. A betegség ideje alatt jól tesszük, ha naponta többször is fogyasztunk belőle, hiszen antivirális hatása van, továbbá gombaölő és méregtelenítő funkciókkal is rendelkezik. Ezek mind-mind segítenek a legyengült szervezetnek az újbóli talpra állásban. Ha éppen betegségben szenvedünk, több különböző módon is fogyaszthatunk gyömbért és garantáltan egyhamar helyre is jövünk. Az egyik legkedveltebb módszer, hogy egy elkészített forró csésze teába belereszelünk egy kevés gyömbért. A csípős íze miatt azonnal érezni fogjuk arcüregünkben a tisztító hatását és egy-két nap alatt biztosan újul erőnk lesz.

Ha tehetjük próbáljunk hetente minél többet fogyasztani ebből a különleges növényből, hogy mind a szívünk, mind az immunrendszerünk teljesen karban legyen tartva. Ha esetleg egy megfázás ledönt lábunkról, akkor pedig törekedjünk a napi fogyasztásra, hogy megerősítsük a védekező képességünket.