Biztosan mindannyian hallottuk már gyerekkorunkban, vagy valamivel később, hogy a répa javítja az ember látását. Ez az állítás nem is áll messze a valóságtól, ugyanis a sárgarépa A-vitamint is tartalmaz, amely (többek között) segít megóvni szemünket.

Az emberek szervezet nem termel magától A-vitamint, azonban ez a fontos tápanyag számos élelmiszerben fellelhető, illetve étrend-kiegészítőkként is kapható. Azonban hacsak nem szenvedünk vitaminhiányban, a napi vitaminmennyiséget mindenképpen érdemes inkább egy kiegyensúlyozott, egészséges étrend formájában felvennünk.

Fontos továbbá észben tartani, hogy a jóból is megárt a sok, és ez az A-vitaminra is igaz. Tisztában kell lennünk tehát azzal, hogy mekkora mennyiségben van rá szüksége szervezetünknek, és hogy egy átlagos nap mennyit fogyasztunk belőle.

Íme minden, amit az A-vitaminról tudni érdemes!

Mi az az A-vitamin?

Az A-vitamin nélkülözhetetlen az emberi szervezet megfelelő működéséhez. Az A-vitaminnak két forrása van:

  • Karotinoidok (A-provitamin): Ezek növényi eredetű élelmiszerekben, úgymint sárgarépákban és édesburgonyákban, illetve hozzáadott vitaminokat tartalmazó élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben találhatók meg. A karotinoidok megemésztéséhez szervezetünknek egészséges zsírokra van szüksége, hogy aktív vitaminokká (retinol) alakítsák az A-vitaminokat. Ez egyik leggyakoribb karotinoid a béta-karotin, ami számos növény narancssárga színét is szolgáltatja.
  • Retinoidok (pl. retinol): Ezek állati eredeti élelmiszerekben, mint például tojásokban, halakban, tejben és májban találhatók meg. Ezeket a szervezet külön zsírok nélkül is képes hasznosítani.

Hogyan segít az A-vitamin a szervezetnek?

Segít megőrizni a látásunkat

Az A-vitamin egyik legfontosabb szerepe látásunk megőrzése. Ez a vitamin segít elektromos jelekké alakítani a szemünkbe bejutó fényt, hogy az eljuthasson az agyunkhoz. A szervezet továbbá A-vitaminból állít elő festékanyagokat a retináknak és folyadékot a szaruhártyák számára.

Az A-vitamin hiány egyik korai tünete a farkasvakság (nyctalopia), amely akár teljes vaksághoz is vezethet, ha nem kezelik időben.

Az A-vitaminban gazdag élelmiszerek továbbá segítenek megelőzni a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció (AMD) kialakulásának kockázatát is. Egy tanulmány szerint az A-vitamin akár a látás javításában is segíthet.

Erősítik az immunrendszert

Az A-vitamin a fehér vérsejtek, illetve a tüdő, a belek és a vizeletkiválasztó szervek belső falát takaró nyálkahártyák támogatásával erősíti az immunrendszert. Ez segít a fertőzések és méreganyagok elleni védekezésben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a kanyaróban szenvedő gyermekeknek adott A-vitamin egyes tesztekben segített enyhíteni a betegséget, így akár életmentő szerepe is lehet.

Csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát

Az A-vitamin a sejtek növekedésében és fejlődésében is fontos szerepet játszik. Azt azonban senki sem állapította még meg, hogy valóban képes-e csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát.

Egyes kutatások eredményei azt mutatják, hogy a nagyobb mennyiségben elfogyasztott béta-karotin vagy más növényi eredetű A-vitaminok fokozhatják a szervezet védelmét a rák bizonyos formái ellen. Ezzel szemben más kutatások arra jutottak, hogy az A-vitamin kiegészítők pont, hogy fokozzák a rák és az elhalálozás esélyét a dohányzók és korábban dohányzók számára.

Az A-vitamin és a rákos megbetegedések kapcsolatáról tehát egyelőre nem született egységesen elfogadott szakvélemény.

Segít tisztán tartani a bőrt

Sokan azt állítják, hogy az A-vitamin segítségével hatékonyan kezelhetők a pattanások és a bőr korosodással járó elváltozásai, úgymint a ráncok és a májfoltok. Az A-vitamint azonban körültekintően kell használni a bőr kezelésére, akár étrend-kiegészítők, akár bőrápolási termékek formájában alkalmazzuk.

Az A-vitamin hiánya a verejtékmirigyek elzáródását okozza, ami fokozza a pattanások kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben az A-vitamin túladagolása (hypervitaminosis) a bőr elszíneződéséhez és kiszáradásához vezet.

Habár a receptre felírt retinol bizonyítottan képes javítani a pattanásos eseteken, több kutatásra és kísérletezésre lesz szükség, hogy a nem receptköteles készítmények is elérhetnek-e hasonló eredményeket. A retinolos kezelések továbbá a napfényre is érzékenyebbé tehetik a bőrt.

Bármilyen A-vitaminos bőrkezelés előtt kérjük ki egy bőrgyógyász szakvéleményét!

Javítja a reproduktív egészséget

A reproduktív rendszer működése érdekében muszáj elegendő A-vitamint vinni a szervezetbe. Az A-vitamin hiánya meddőséghez vezethet, illetve korlátozhatja a gyermekek fejlődését is.

Azonban túladagolni sem szabad az A-vitamint, főleg várandósság során, ez ugyanis kárt tehet a magzatban, születési rendellenességeket okozhat, illetve fokozhatja a fertőzések és betegségek kockázatát is. A várandós nők számára pont, hogy nem javasolt a nagy mennyiségű A-vitamint tartalmazó élelmiszerek és az A-vitaminos étrend-kiegészítők fogyasztása.

Természetesen ezzel kapcsolatban is ajánlott kikérni egy szakember személyre szabott tanácsát.

Erősíti a csontokat és a fogakat

Az A-vitamin hozzájárul a csontok egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez, csökkentve ezzel a sérülések és egyéb problémák kockázatát. Fontos persze odafigyelni a kiegyensúlyozott bevitelre, ugyanis egyes kutatások szerint az A-vitamin csontproblémákat (pl. csontritkulást) okozhat. Az A-vitamin valamint a fogak számára is rendkívül fontos, hiszen fogínysorvadáshoz is vezet, aminek következménye akár az állkapocscsont sorvadása is, amely egyre több problémát okozhat a fogak esetén. Ha pedig fogászati kezelésre van szükséged, érdemes mielőbb felkeresned fogorvosod.