A tél vége és a tavaszi időszak kezdete sokak számára reményt és friss energiát hozza, azonban mások számára komoly kihívásokat jelenthet a tavaszi fáradtság és depresszió mely egyik oka, hogy erre az időszakra a szervezet vitamin készletei megfogyatkoznak.

Ebből a szempontból talán az egyik legfontosabb a D vitamin szerepe. 

A csökkent D vitamin szint hatással van:

  • az ember hangulatára, mert hatással van az agy működésére
  • a vírusos és bakteriális fertőzésekkel kapcsolatos megbetegedések is gyakoribbak alacsony D vitamin szint esetén, és a betegségből való gyógyulás is lassabb időt vehet igénybe, mert az immunrendszer működését segíti a megfelelő vitamin szint
  • hosszútávú vitamin hiány esetén szív és érrendszeri problémák alakulhatnak ki, valamint akár a csontritkulás kockázata is nőhet

Miből pótoljuk a D vitamint?

A D-vitamin pótlásának legegyszerűbb módja a napozás, de a mai rohanó világunkban az irodai dolgozók nagy része még nyáron sem tölt elég időt a napon, míg télen Magyarország adottságai miatt mindenki számára szükséges a D vitamin pótlás ahhoz, hogy a szervezet számára a megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre. 

Lehetőség van táplálkozás útján is bevinni a megfelelő mennyiséget változatos étkezéssel, mert D vitamin sok táplálékunkban megtalálható. Főként tengeri halakban, májban, egyes gombafajtákban (shitake például) vagy tej és tejtermékekben valamint a mandula és szójatejben egyaránt hasznosítható a szervezet számára.

Vannak már olyan speciális D vitamin készítmények ami a nagyon alacsony D vitamin szint helyrerakásában tudnak segíteni az általános 1000-2000 NE helyett ezek a D vitamin készítmények 4000 NE-t D vitamint tartalmaznak, de ilyen mennyiségű vitamin fogyasztása mellett rendszeres labor kontroll javasolt, mert a D vitamint zsírban oldódó vitamin és így túl lehet adagolni. Általános megoldásnak viszont ennél kevesebb D vitamin fogyasztása javasolt, sőt nyári hónapokban a D vitamin fogyasztás szüneteltethető. 

Ha nincs nagyon alacsony D vitamin szintje valakinek, akkor a Nics Multivitamin for all granulátumot ajánljuk amiben az alap ajánlott multivitaminokon túl probiotikumok és 2500 NE D vitamin is található. Ez a készítmény granulátumos mely fogyasztása egyes emberek számára kényelmesebb lehet a kapszulás vitaminoknál.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez a cikk nem minősül orvosi tanácsadásnak, csupán szórakoztató jellegű. Amennyiben konkrét orvosi tanácsra van szüksége, javasoljuk, hogy keressen fel egy szakorvost vagy az ügyeletet.