A szálerősitésű betonban használt szálak anyagát tekintve lehetnek üvegből, műanyagból vagy acélból, vékonyak és hosszúkás alakúak.

Mivel a szálak megerősítik a betont, csökkentik annak törékenységét és növelik ellenálló képességét a különböző igénybevételekre.

Mi is az a fiber szál?

A fiber szál egy olyan anyag beton adalék anyag, amelyet hozzáadnak a betonhoz, hogy növeljék annak szilárdságát és tartósságát.

Miért fontos a fiber szál a betonozásban?

A fiber szál rendkívül fontos és nélkülözhetetlen elem a betonozási folyamatban. Az építőiparban használt hagyományos acél hálós, vasbetonos, vagyis a vasalással készült beton nem mindig tudja megfelelni az elvárásoknak, különösen a hosszú távú tartósság és ellenállóság terén.

Itt lép be a képbe a fiber szál, amelynek jelenléte forradalmasítja az építkezéseket.

A fiber szál olyan vékony, de erős műanyagból (polipropilén) készült szál, amelyet beleforgatnak az építési anyagba, betonba. Ennek következtében jelentősen megnő az anyag ellenálló képessége és stabilitása. A fiber szál hozzáadása a betonhoz hosszú távon is biztosítja annak tartósságát és csökkenti az esetleges repedések kialakulását.

Emellett a fiber szál hozzáadása javítja a beton rugalmasságát és károsodás elleni ellenállását.

Hogyan működik a fiber szál a betonban?

Ahogy a friss beton megszilárdul, a fiber szálak finom hálót (un. három dimenziós mátrixot) képeznek az anyagban, amelyek erősítik és stabilizálják azt. Ezért különösen nagy jelentősége van az olyan területeken, amelyek nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint például az ipari padlók, ipari csarnokok, raktár épületek beton lemezei vagy a különböző mezőgazdasági beton szerkezetek. Javítja a beton nyújtó és hajlítószilárdságát is.

Hogyan kell a fiber szálat hozzáadni a betonhoz?

Először is, alaposan meg kell tervezni és felmérni az adott projekt igényeit. Ez magában foglalja az építési művelet jellegét, az elvárt terhelést és a szerkezet tervezett élettartamát.

Fontos meghatározni a fiber szál típusát és tulajdonságait, amelyek leginkább megfelelnek az adott projekthez. Ezután meg kell határozni a fiber szál kívánt mennyiségét attól függően, hogy mekkora térfogatú betont szeretnénk megerősíteni.

Ehhez ez a beton kalkulátor is nagy segítség lehet.

Gyártói ajánlásunk az, hogy 1-6 kg/m3 mennyiségben kell adagolni a betonhoz.

Betonszál webshop – Betonozz okosan