Az autó műszerfalán felvillanó sok-sok különböző lámpáról sokszor nehéz megállapítani, mi mit jelent, és mi mennyire komoly. Míg néhányan az első karcolást is egyből viszik megjavítani, mások nyugodtan furikáznak az égő check engine lámpával. Van azonban öt olyan része az autónak, amelyet feltétlenül karban kell tartanunk és nem szabad megfeledkeznünk róla. A legfontosabb a rendszeres ellenőrzés: ugyanis csak így győződhetünk meg arról, hogy autónk biztonságos és rendben működik.

Jó abroncsok a balesetek megelőzésére

Először is fontos, hogy jó állapotban legyen a gumiabroncs. Magyarországon habár nincs törvénybe iktatva, hogy télen téli gumit, nyáron pedig nyári gumit rakjunk autónkra, a biztosító például nem fizet az ilyen jellegű káreseményeknél, azaz, ha például nyáron téli gumival balesetet szenvedünk. Mindezek mellett arra is oda kell figyelnünk, hogy a gumik mintázatának mélysége ne legyen alacsonyabb, mint 1,6 miliméter, ezt minden nap meg kell néznünk indulás előtt. Amennyiben nincs meg ez a mélység, gumicserére lesz szükségünk, hogy elkerüljük a defektet, amely súlyos balesetkehez vezethet, továbbá a kopott gumi növeli a csúszásveszélyt és a féktávot.

Az abroncshoz hasonlóan a fékberendezést is minden nap, az első indulás előtt ellenőriznünk kell: ugyanis elég nagy bajba kerülhetünk, ha nem működik a fék. Emellett a fékbetétet, a fékolajszintet és a féktárcsát legalább féléves gyakorisággal nézessük meg, hogy ne romoljon a fék teljesítménye. A motorhűtő folyadék szintjét is fontos ellenőriznünk, kifejezetten a nyári időszakban, mivel, ha sokszor felforr a hűtővíz, a hengerfejtömítés elromolhat. Szükség esetén töltsük fel a hűtőfolyadékot, valamint ellenőriztessük le a hűtőventillátort és a termosztátot.

Az olajszint és az aksi ellenőrzése

Amennyiben azt vesszük észre, hogy autónk nehezen, erőlködve indul el, gyanakodhatunk az akkumulátor meghibásodására. Ha nem volt olyan tényező, amely hátráltatta volna az indítást, nagy valószínűséggel tölteni kell az aksit, és ha a probléma ezután is fennáll, jobb, ha a következő utunk a szervizbe vezet, mert lehet, hogy a generátor meghibásodása áll a dolog mögött. Évente többször érdemes az akkumulátort ellenőrizni, különösképpen hosszú utak előtt, nehogy menet közben adja meg magát az autó.

A megfelelő olajszint ellenőrzése szintén kulcsfontosságú jelentőséggel bír, hogy elkerülhessük az olyan, akár javíthatatlan károk bekövetkezését is, mint a megszorult dugattyú, a hajtókárok okozta sérülések és a beállt alkatrészek. Csupán annyit kell tennünk, hogy úgy cseréljük a motorolajat, ahogy az elő van írva, és máris növelhetünk a motor élettartamán.