Sok ember megtapasztalta már azt a hullámvölgyet az életében, amikor egyszerűen nem találja a boldogságot és akármibe is kezd nem igazán megy. Nyomasztó szomorúságba kerülünk és úgy érezzük sosem keveredünk ki belőle. Az élet fekete-fehérnek tűnik és csak a rosszat vesszük észre mindenben. Kutatók megtalálták azt a gént, ami a depresszióra hajlamosít bennünket, ám nagyon nagy részben rajtunk áll, hogy teszünk-e ellene. Életmódunk, gondolataink és mindennapjaink rendkívüli módon befolyásolják, hogy depresszióba esünk, vagy sem. De vajon mégis mi válthatja ki ezt a helyzetet?

A stresszes élet negatív hatásai

Többek között hirtelen bekövetkezett nagy stressz hatására az emberek nagy része hajlamos depressziós tüneteket produkálni. Ha mondjuk munkahelyet váltunk és nehezen tudjuk megszokni új helyünket, előfordulhat, hogy szervezetünk így reagál rá. Vagy például egy államvizsga előtt, amikor feltorlódik előttünk a sok tennivaló és nem látjuk a kiutat. Ilyen esetekben próbálunk segítséget kérni már a legkisebb intő jel hatására is. Találkozzunk barátainkkal, kapcsolódjunk ki, próbáljunk más dolgokba belekoncentrálni.

Ha nem vagyunk tisztában saját képességeinkkel és hamis elvárásokat támasztunk magunkkal szemben, aligha leszünk sikeresek. Hibás önképünk hatására, sosem fogjuk az elvárt elismerést megkapni. Fontos, hogy teljes mértékben képben legyünk a képességeinkkel és ahhoz mérten cselekedjünk és állítsunk magunk elé kihívásokat.
Ha a túl sok munka betemet, mindenképpen iktassunk be egy kis kikapcsolódást, ugyanis pszichénk, vagy fizikumunk biztosan károsodni fog. Nagy trauma, vagy lelki terror elszenvedése is kiválthatja a depressziós tüneteket. Egy baleset elszenvedése akár áldozatként, akár szemtanúként súlyosan megterhelheti lelkivilágunkat. Ha lehetőségünk van, beszéljük ki a negatív élményeket és érjünk segítséget a barátainktól, ha szükséges szakembertől, a trauma feldolgozásához.

Ahhoz, hogy elkerülhessük a depresszió nyomasztó világát sokat tehetünk. Törekedjünk arra, hogy egy héten minél többet sportoljunk. Sokan a kocogás gyógyító hatásaira esküsznek, ami köztudottan felfrissíti lelkünket és boldogsághormonnal áraszt el. A szociális és társas események is segítenek nyitottnak maradni és nem érezzük magunkat egyedül. Ha életünkben depressziós tüneteket észlelnénk magunkon, mindenképpen az említett módszereket próbáljuk meg alkalmazni és semmiképpen sem az önpusztítás irányába menjünk.