A napi testmozgás pozitív hatással van testünk és szellemünk jóllétére. Minél többet mozgunk egy héten, annál jobban fogjuk érezni magunkat, hiszen amellett, hogy javul önképünk, a testmozgás boldogsághormont szabadít fel testünkben és energetikusabbak is leszünk. Ha csak naponta 15 percet sétálunk, már rengeteget tettünk egészségünk érdekében.

Hogyan hat a séta a szervezetünkre?

Szívünk erősítése:Már kisebb séták is nagyban segítik a szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülését. Az intenzív sportokhoz hasonlóan, a séta is segít a helyes vérnyomás elérésében.

Tüdőkapacitás: Sétálás közben átmozgatjuk izmainkat, melyeknek így több vérre és oxigénre van szükségük. Ennek következtében javul tüdőnk kapacitása és tovább bírjuk majd kifulladás nélkül.

Csontok: A legtöbb sporthoz hasonlóan, már 15 perc séta is növeli a csontok sűrűségét, aminek következtében rengeteg betegség elkerülhető. Kutatások szerint napi 30 perc sétával pedig az ízületi gyulladások ellen is felvesszük a harcot.

Súlycsökkentés: A rendszeres mozgásnak köszönhetően testünk elkezd megszabadulni a fölösleges zsírpárnáktól, ezáltal testsúlyunk is elkezd csökkenni.

Látás: Bár csak közvetetten, de segít a látásunk épségében is. Főleg azok számára lehet hasznos, akik számítógéppel dolgoznak. Séta közben szemünk folyamatosan távolra és közelre fókuszál felváltva, így mondhatni edzésben marad és csökken a zöldhályog kialakulásának esélye is.

Cukorbetegség: Amellett, hogy napi 15 perc sétával csökken a testsúlyunk, testünk növeli a szervezetben a glükóztoleranciát, melynek következtében kisebb eséllyel alakulhat ki cukorbetegség.

Asztma: Sétálás közben a légcsatornánk kisebb irritáción megy keresztül, mit más sportok közben, így az asztmás betegeknek kifejezetten ajánlott a napi séta.

Alvás: Ha esténként rendszeresen sétálunk néhány kilométert, az alvásminőségünk rendkívül megemelkedik, ami hosszútávon kifejezetten egészséges.

Kreativitás: Séta közben agyunk több oxigénhez jut hozzá, ami fokozza a probléma megoldó képességet, a gondolkodást és a kreativitást is.

Napi 15 perc séta elég ahhoz, hogy a szerveink jobban funkcionálja, testünk erősödjön, gondolataink kitisztuljanak. Ezek hatására sokkal elégedettebbek leszünk és boldogabbnak fogjuk érezni magunkat. Ha tehetjük, iktassuk be a napi rutinunkba a 15 perc sétát, mert valljuk be, nem megerőltető és mégis számtalan pozitívummal szolgál.