flour in a jar

A boltokban található duguláselhárító szerek legtöbbje erős vegyszereket tartalmaz, amelyek bizony káros hatással van a környezetünkre. Vannak olyan esetek, amikor elkerülhetetlen a duguláselhárító szakember segítsége, de a velük való kapcsolatfelvétel előtt azért érdemes a környezettudatos megoldásokkal próbálkozni.

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk néhány olyan szert, amelyek olcsóbbak és a környezetre is kevésbé veszélyesek.

Trisó

Mire jó? A trisó a foszforsav nátriummal alkotott sója – a trinátrum-foszfát. Fehér kristályos, a sóhoz lehet hasonlítani a kinézetét. Ez a szer hatásos a lefolyótisztítás, a vízlágyítás és a vízkőoldás esetén. Magas zsíroldó hatása miatt előszeretettel használják az élelmiszeriparban is.

Használata: Este helyezzünk néhány kanál trisót egyenesen a lefolyóba. Forraljunk 1-2 liter vizet, majd öntsük rá. Fedjük le egy kendővel vagy helyezzünk dugót a lefolyóba, hogy a felszabaduló gőzök hatékonyan fejtsék ki a hatásukat. Reggel szintén forraljunk nagyobb mennyiségű vizet, és azt is öntsük a lefolyóba. A dugulásnak nyoma sem lesz. Amennyiben szeretnénk karbantartást végezni, szintén a fent említett lépéseket ismételjük meg havonta egyszer.

Szódabikarbóna

Mire jó? A szódabikarbóna egy hihetetlenül hasznos szer a háztartásban. A valódi neve a nátrium-hidrogén-karbonát. Vízben jól oldódik, porcukorhoz hasonlítható a kinézete. Általában sütéshez, ruhák fehérítéséhez, szageltávolításhoz és vízkőoldáshoz használjuk az otthonunkban.

Használata: Az egyik leghatásosabb duguláselhárításhoz használt páros, az ecet és a szódabikarbóna. Fél pohár szódabikarbónát öntsünk bele a száraz lefolyóba, majd öntsünk rá szintén fél pohár ecetet. A két anyag keveredésekor habzásnak indul, ha ez elmúlt, öntsünk forró vizet a lefolyóba, várjunk öt percet és végül hideg vízzel öblítsük le.

Ha a fent említett házi megoldások bevetését követően sem voltunk eredményesek, nincs más hátra, mint szakemberhez fordulni. Ebben nagy segítségünkre van a Google keresője, mely a Cégem szolgáltatás profiljain elérhetőségeket és értékeléseket is tartalmaz.

A megfelelő segítség felkutatásához csak adjuk meg azt a várost, ahol a problémánk van. Például, Budaörs esetében a duguláselhárítás Budaörs vagy hasonló kifejezésekkel próbálkozhatunk, majd rögtön nagyon sok találatot is kapunk. Ezeket már csak át kell néznünk.