A leukémia gyógyítása a mai modern orvostudománynak köszönhetően a legtöbb esetben lehetséges ma már. Azonban ahhoz, hogy a gyógyulás esélye minél magasabb legyen, hamar fel kell ismerni a leukémiára utaló jeleket a testünkön, hogy minél hamarabb megtörténjen a betegség diagnosztizálása és megkezdődhessen a terápia. Hogy is zajlik egy ilyen terápia?

Leukémia gyógyítása – vizsgálatok

Ahhoz, hogy megfelelően meg tudják határozni a szükséges terápiás tervet az orvosok és megkezdődhessen a leukémia gyógyítása, vizsgálatokra van szükség. Ezeknek a vizsgálatoknak a nagy részét már a kivizsgálás során előkészítik, például vérvizsgálatkor kenetet készítenek és mikroszkóp alatt vizsgálják meg azt, hogy megtudják, melyik típusú leukémiával néznek szembe.

A vizsgálatok során tehát meghatározzák a leukémia típusát, amely lehet akut leukémia és krónikus leukémia attól függően, hogy milyen gyors a betegség lefolyása, illetve ezeken belül lehet lymfoid és myeloid leukémia is aszerint, hogy a daganatos elváltozás melyik fehérvérsejtképző-vonal típust érinti. Ezenkívül meghatározzák a leukémia stádiumát is.

Leukémia gyógyítása – terápiás terv

A leukémia gyógyítása egy terápiás terv alapján történik, amelyet minden érintettnek külön állítanak össze, személyre szabottan. Ez azért fontos, mert figyelembe kell venni a leukémia típusát, a beteg életkorát, súlyát stb. Épp ezért ajánlott, hogy ha lehetséges, hogy a terápiás tervet egy olyan kórházban állítsák össze, ahol már nagy tapasztalattal rendelkeznek az orvosok.

A leukémia gyógyítása általában kemoterápia, sugárkezelés és csontvelő-átültetés útján történik. Épp ezért fontos szerepet játszanak a leukémia gyógyításában az őssejt donorok, akik akár a gyógyulás kulcsát is jelenthetik a betegnek. Ilyenkor ugyanis a kezelés célja, hogy a betegség teljesen visszafejlődjön és a csontvelő újra egészségesen működjön, amelyben sokszor a donor őssejtjei tudnak csak segíteni.

Leukémia gyógyítása – a nehézségek

A leukémia gyógyítása hosszabb folyamat, így ezidő alatt a gyermekes családoknál az egyik szülő folyamatosan a gyerek mellett van, így nem tud dolgozni, felnőtt beteg esetén pedig maga a felnőtt jár terápiákra, amely miatt nem tud bejárni dolgozni, épp ezért nagy bevételtől esik el a család ebben a lelkileg is megterhelő korszakban.

Épp ezért több alapítvány is létrejött abból a célból, hogy a leukémia gyógyítása alatt a beteg és családja ne szenvedjen hiányt a mindennapi életükhöz és a megfelelő higiéniás környezethez szükséges tárgyakból, emellett lelki támogatást is nyújtanak az érintetteknek.

A leukémia gyógyítása alatt tehát a beteg és családja nehéz időszakot élnek meg, azonban ma már Te is segíthetsz nekik, ugyanis lehetőség van adományozásra, de akár adó 1 százalékot is felajánlhatsz nekik. Tapasztald meg Te is a segítés örömét!