Profi körülmények között elkészíteni egy eszpresszót vagy bármilyen egyéb másik kávét a pult túloldalára nem tűnik túl bonyolult dolognak. Fogjuk az őrleményt, belerakjuk a megfelelő adagot a bemelegített presszógépbe, és az lefőzi a kávét.

Miután viszont már sokadszorra futunk bele egy silányabb kávéba, akkor kezdjük el megérteni, hogy ennél sokkal többről van szó. Egy eszpresszó elkészítése ugyanis legnagyobb részt az őrlő megfelelő beállításán, míg a szép, sűrű tejhab pedig a megfelelő technika alkalmazásán múlik.

A szemes kávé minőségének vizuálisan és az ízét tekintve történő megítélését pedig még nem is említettük. A szakácshoz vagy a borászhoz hasonlóan a baristának is kifinomult ízlelőbimbókra van szüksége ahhoz, hogy képes legyen felismerni a kávé legapróbb nüánszait is.

Hol és hogyan kezdjünk hozzá a leendő barista karrierünkhöz?

Ha szeretnénk belekóstolni abba, milyen baristának lenni, vagy karrier szinten is foglalkoztat minket a téma, akkor érdemes jelentkezni valamelyik barista tanfolyam eseményre. Ezek között léteznek teljesen kezdők számára indított képzések és tapasztaltabbak számára indított kurzusok is. Utóbbinál már főleg a tudás bővítése és a készségek mélyebb elsajátítása a cél.

Az oktatók ezeken a tanfolyamokon nem csak az elméletre tanítanak meg minket, hanem addig gyakorolnak velünk, amíg a standard kávéitalok elkészítése és a díszítési módok, illetve a nyitási és zárási folyamatok készséggé nem válnak. A megfelelően működő kávégép ugyanis szintén elengedhetetlen egy jó kávéital elkészítéséhez. Bár tény, hogy egy tanúsítvánnyal a kezünkben van a legnagyobb esélyünk az elhelyezkedésre, de, ha kreativitással és rajongással állunk hozzá ehhez a mesterséghez, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nagyszerű karrier áll előttünk.  Ezt a szemléletet ugyanis a munkaadók igazán nagyra értékelik, és folyamatosan keresik az ilyen szakembereket,akikért sokszor komoly harcot kell vívniuk a konkurenciával a munkaerőpiacon.