vízcsap

A házi vízmű egyre nagyobb szerepet kap napjainkban, köszönhetően a vidékiházak, a nyaralók és más épületek reneszánszának. Ez az az eszköz, ami mindig jól jön, és egyetlen ilyen épületnél sem maradhat el. De mi olyan különleges benne? Mit érdemes tudni róla? Ezekre a kérdésekre kapunk választ ebben a cikkben.

A házi vízmű sokféle dologra jó megoldás

A házi vízmű valójában egy szivattyú, amelyre egy hidrofor tartályt is szereltek. Ennek az a feladata, hogy tárolja a benne lévő vizet, méghozzá a megfelelő nyomáson. A házi vízművek egyik feladata ugyanis az, hogy fokozza a nyomás, ezért nagyon jól helyt áll az olyan épületekben, ahol valamiért alacsony a víznyomás.

A házi vízműben található egy érzékelő, mely észleli, ha a hidrofor tartályban a beállított értéknél kisebb a nyomás. Ekkor bekapcsol a szivattyú, és addig dolgozik, míg a nyomás el nem éri a kikapcsolásához rögzített nyomásértéket. A továbbiakban pedig a tartály őrzi a nyomást, és szükség esetén újra és újra bekapcsol a szivattyú.

A házi vízmű ára sok mindentől függ, mivel ez a berendezés is sokféle méretben érhető el. Nem mindig a legnagyobb változat a jó választás, minden esetben a körülményekhez és a felhasználás helyéhez kell méretezni. Emiatt a legjobb, ha szakember segítségével választjuk ki a megfelelő vízművet, és utána probléma mentesen használhatjuk.

Érdemes a minőséget is figyelni, mivel a leggyengébb, kínai típusok általában hamar tönkre mennek, az alkatrészellátásuk pedig nem minden esetben megoldott. Emiatt az is előfordulhat, hogy egy kis alkatrész hiánya miatt végül az egész gépet cserélni kell.

Kínai vízművekből is léteznek jobb típusok persze, de ezekből nem spórolják ki a megfelelő anyagokat, ilyen termékeket is egy profi szivattyú áruház tud ajánlani. Az olasz szivattyúk sokkal jobban teljesítenek, főleg azért, mert alkatrész ellátásuk megoldott, áruk nem olyan drága, mint a prémium német szivattyúké, és megbízhatóan teszik a dolgukat. De vásárlás előtt minden esetben érdemes kikérni a szakértők véleményét.